Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2010 21:32 - БОЙКО БОРИСОВ: "ЕДИНСТВЕНИЯТ КОМПРОМИС, КОЙТО НЯМА ДА ПРАВЯ, КАКВОТО И ДА ГОВОРЯТ, Е СВЪРЗАН С МОЯТА БЕЗОПАСНОСТ"
Автор: gerbsen Категория: Политика   
Прочетен: 2106 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.05.2010 05:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

С министър-председателя Бойко Борисов разговаря Борислав Зюмбюлев

(Продължение от Не желая министри да ме обичат-вземат заплати за работа)

- Г-н Борисов, как живеете? Страх ли ви е - от времето, в което бяхте главен секретар, сте една от фигурите в България, която може би е най-заплашвана.

- Естествено, с всичко това, което правим. Защото става въпрос за схеми за милиарди - като се започне с източването през “Цанков камък”, “Белене”, къде ли не. Всеки човек се страхува, но ако успея, това ще гарантира, че България ще стане средноевропейска държава. Ще усвоим еврофондовете, докладите ще бъдат добри за България, просто няма да се срамуваме от оценките.

- Стигат ли до вас сигнали?

- При мен лошите новини стигат първи, но подобен сценарий би върнал държавата много назад...

- Колко са лоши лошите новини?

- Мога да кажа само, че никак не са безобидни.

- Обвиняват ви, че прекалено много летите насам-натам в страната.

- Първо, навсякъде в света премиерите ползват такъв транспорт, защото времето е ценно. Второ, поради мерките за сигурност се налага да бъде осигурен ескорт. По-евтино излиза така, по-бързо и по-безопасно.

Единственият компромис, който няма да правя, каквото и да говорят, е свързан с моята безопасност.

Затова има правителствен авиоотряд, не съм го измислил аз. Затова предишното правителство ни е набутало да плащаме стотици милиони за правителствени самолети. Ако не са били нужни и ги няма, тогава нямаше да летим с тях. Нека не бъда по-свят от папата. Когато касае сигурността и времето, което мога да спестя, мога да определям кога и как да летя. Още повече, когато с мен са по двама-трима министри плюс офицерите от НСО, по закон пътува и доктор, преводач. Много по-евтино е вместо 10 или 15 коли да пътуват, отивам, свършвам работа и по най-бързия начин се връщам. Не се налага да нощувам в много от случаите. Често срещите са в 10 сутринта, това означава, че с кола трябва да тръгна в 5-6 ч. За това време мога да свърша доста работи.

- Какво става с проверката на Ахмед Доган или съзнателно сте се дистанцирали от действията на прокуратурата?

- Напротив! От изказването на главния прокурор знам, че правят проверки по сигналите...

- Докъде са стигнали - до искане на имунитет на лидера на ДПС или не чак дотам?

- Главният прокурор не е и длъжен да ми докладва. Негова работа е да си направи проверките както трябва, особено когато става въпрос за такива знакови хора в обществото, трябва да е изрядна проверката. По-бавно се работи, за да е по-прецизно.

- Как се сработихте с прокуратурата толкова добре? Прокуратурата се държи, сякаш е отдел на МВР.

- Какво е прокуратурата? Това е адвокатът, защитникът на държавата. Той е човекът, който, като види нещо скандално в “24 часа”, да се самосезира и почва да проверява.

Сиреч аз мисля, че за първи път прокуратурата започна да работи както трябва. Без оглед на цветове, политици, длъжност. Виждате - обвиняват кметове на ГЕРБ, министри на ГЕРБ, всичко.

Ние не сме избрали, нито назначили нито един човек в прокуратурата. Нито един! Обратно, казали сме - нека прокуратурата да бъде независима. Много от прокурорите са работили с мен пет години като главен секретар. По много от всичките тези престъпни кръгове, които сега арестуваме и тогава сме знаели, но не сме съумявали да стигнем докрая поради чадъри, поради политическа воля, поради необходимост от промяна на някои от законите.

Сега тези прокурори чувстват политическата воля на кабинета и работят безотказно. В предишното правителство имаше министри, които викат прокурорите в своите кабинети да ги разпитват.

- Кои бяха министрите?

- Например помня Овчаров за “Топлофикация” викна прокурора в своя кабинет, за да го разпита. Какво да очаквате после от прокурора?

- Следите ли проверката срещу Алексей Петров?

- Аз мисля, че и МВР, и ДАНС, и прокуратурата, а и няколкото инстанции, които минаха, до този момент са категорични по процеса.

- Говори се, че той ще бъде осъден само по свидетелски показания до 1999 г. Т.е. за неща, случили се, преди да стане важен фактор в ДАНС.

- Ако бях главен секретар, щях да си кажа мнението. Но сега от позицията, която заемам, няма как. Между другото и мои приятели юристи ме посъветваха още преди няколко месеца, когато вече тече съдебен процес, че изказването на премиера по него може да послужи в Страсбург да бъде подадена жалба за намеса на държавата в съдебния процес.

- Вие разбрахте ли като какъв е работил в НСС и ДАНС Алексей Петров - офицер под прикритие, агент, секретен сътрудник? Ако е бил офицер, е получавал заплата. Има ли фишове?

- На този въпрос не мога да отговоря, защото агентите под прикритие и списъците с тях се утвърждаваха и се подписваха от министрите. И мисля, че така е и до ден-днешен. Срещу което тогава винаги съм протестирал, защото би трябвало агентурите и тези неща министърът да не ги знае. Той е политическо лице и всичко би трябвало да се сведе при главния секретар. Но за съжаление не ме послушаха.

- Кой се опитва да ни убеди, че ставаме полицейска държава?

- Всички, които са уязвими. Няма по-добро нещо от това! Имам много добри приятели съдии, фантастични съдии. Но като цяло съдебната система никога не ме е обичала.

- За какво да ви обичат?! Заради онази реплика - ние ги хващаме, те ги пускат?

- Но е безспорен фактът, че във всички акции, обявени като политически, съдилищата на няколкото инстанции потвърждават мерките за задържане.

Защото се и научихме как да събираме доказателства и вече знаем какво бих питал съдията.

И преди да се съберат тези доказателства, просто не се прави операция.

С арестуването на военния министър, с бившия главния секретар на МФ, който пък след това отишъл по незнайни причини в Българския енергиен холдинг. Всъщност тази операция е важна не заради арестуваните висши политици. Тя за първи път даде на обществото схема, защото сега 20 години всички съдии казват - МВР не събира годни доказателства. Тази операция за първи път даде възможност да се разбере механизмът, по който се провалят делата. Имаш съдия, който казва - направете така, че следователят или дознателят, или полицаят, или прокурорът еди-кое си доказателство или да го унищожи, или така да го събере, или направи, че като влезе при мен, аз да чукна с чука и да кажа - то е негодно. По този начин са шиканирани най-важните процеси в държавата. Как? Или се налага втора експертиза и чак при нея се вземат мерки. Кои са хората, които участват в експертизата - едни се подкупват, други се плашат и накрая те дават някаква такава експертиза, за която съдията може да каже - тя не е достатъчна. Или ключов свидетел се отказва, тогава не може да продължи процесът. Съдията вече също е в правото си, казва: ами МВР да си намери качествения свидетел. Удря с чука. Или свидетелят сменя показанията. Тогава вече съдията пак казва: извинете, господа, аз искам да го осъдя, но при тези доказателства не мога.

- Защо скочиха срещу анонимните свидетели?

- Ами защото България е малка, свидетелите ги е страх. Аз съм разказвал много пъти като главен секретар и сега, когато с хърватските, със сръбските служби си говорим, се оказва, че съм бил много прав тогава по всички лица, за които съм говорил. И ние имахме убийства, при които имахме свидетел, който пред нас казва - това е човекът, сигурен съм, видях го от един метър, имаше кариес. Имахме случая на убиец, свидетелят го вижда през витрината. На един метър от него. Да не казвам човека да не го утрепат.

- Какъв е случаят?

- Свидетелят ми каза: в момента, в който се наведе и го стреляше и имаше гримаса на лицето, на ето този зъб горе има кариес, тук му е изяден зъбът. Тогава бях главен секретар. Когато арестувахме заподозрения, бяхме сигурни, вдигнахме му джуката, точно там му е кариесът. Но свидетелят, който посочи убиеца, цяла нощ ми се е молил тогава - моля ти се, моля ти се - свидетелят, не жертвата. Ако той беше отишъл в съда да каже - да, ето този е човекът, другият щеше да е в затвора. Но страхът за неговия живот беше такъв, че той не посмя да го каже.

- Има ли кръг бизнесмени, за които говори Таня Дончева, на които им връщат ДДС-то по-бързо, защото знаели на кого да се обадят?

- През тези 20 години това, което Таня Дончева е казала, хората вече не му обръщат внимание. Защото тя каза и за червени куфарчета, които ходят в централата. Най-логично беше да каже - видях едно червено куфарче, което отиваше при еди-кого си. От такива подмятания няма смисъл.

- “Белене” и “Цанков камък”, защо просто не ги спрете?

- Ами защото спирането на “Цанков камък” означава 1 млрд. инвестиции да отидат в канала.

- Продайте ги.

- На кого? Кой будала ще дойде да купи 80 мегавата за 1 млрд. лева, кой?

Такива будали няма. “Белене” е единственият проект в Европа, който има разрешително. Ако е в друга държава примерно и е подреден правилно, инвеститорите ще се избият за него. Защо в България никой не иска да дойде? Защото така са провели конкурса, че да могат да бъдат само руски реактори. След като руските реактори печелят, се решава да бъде взет другият модел руски реактори и събарят за маса пари всичко, което всъщност е послужило за конкурса да изберат тези реактори. Разбираш ли?

Сега чужденците искат цялостен анализ. Затова в момента имаме избор на консултант, който всичко това ще го напише и ще каже - тази централа има смисъл при такива пари, ще носи ток еди-къде си, ще произвежда, ще дава. Ето Сърбия е готова с до 5% да влезе, оформя се като един балкански, европейски проект, прозрачен и тогава, ако дойдат инвеститори - строим го.

Държавата пари за ядрена централа няма.

Само съм дал едни пари сега - 7 млн. и нещо, да се консервира всичко това, което е направено, за да не ни обвинят утре, че се е разрушило нещо, за което са дали 800 млн. Ето това е “Белене”. Както всичките им други проекти.

- Някои от големите в енергетиката ще гръмнат ли?

- Те вече гръмнаха. Националната енергийна компания, която по принцип е флагманът на всяка една икономика. В Германия и Франция са на милиарди печалба. А нашите са милиарди минус. Нашата енергийна компания, заради тези врътки, които са правени, е на минус милиард и 200.

- Говоря за физическите имена на хора, които преминаваха от едно правителство на друго. Знаете ли кои са олигарси?

- За да кажеш на един човек, че е олигарх, той трябва да има освен икономическа власт политическа и медийна.

- Георги Гергов например има и медии, но Валентин Златев май няма.

- Затова, когато сравняваме с руските олигарси, българските не отговарят на това сравнение.

- Ние сме страната на средните олигарси.

- Виждате, ние караме сделки по сделки. Проверяваме, даваме на прокуратурата, съдът се произнася. Там се казва кой какъв е. С това ние не кичим етикети, но пък и на никого не правим чадър. Така че не случайно са истински разтревожени този път, защото те не са мислили никога, че ще дойде някой, който няма да се съобразява със статуквото, с тройна коалиция, с Доган, с президент.

- Истински ли са разтревожени тези, които са ви приятели, защото, да го кажем по-грубо, ще предадете всеки, за да си свършите работата?

- Какво значи приятели? Това, че ние с дадени хора сме се познавали, не значи, че сме първи приятели. Второ, тогава съм чел във вестниците, но не съм знаел дали това, което се говори, е истина или не. Сега обаче съм длъжен да го проверя и възлагам проверки. Да дойде Трайков и да ми каже: искам да възложа проверка на Пловдивския панаир, а аз, понеже познавам Георги Гергов, да му кажа: недей да проверяваш. Няма да прикрия никого за това, че съм го познавал или го познавам.

- И това не е предателство?

- Това, ако го направя, е предателство към тези 8 млн. или, да речем, 2,5млн. - колкото са гласували за нас. Не само, че не го смятам за предателство, а по-важното е, че аз далавера с никого не съм правил. Не може да дойде сега и да каже - виж какво, га зимахме парите заедно, ти беше хубаво, а сега ме гониш.

Затова ми е чиста съвестта. И ако тези хора са правили честен и чист бизнес, в съда това е по-добре за тях. Защото ще отидат в съда и веднъж завинаги ще се разбере това дали е честна сделка или не. Дали е законна или не. Като се разбере, той или ще е обвиняем, или ще има документ, че не е извършил престъпление.

- Казахте, че има кръг бизнесмени, чийто бизнес е благодарение на обществени поръчки. Ще посочите ли този кръг?

- Той в момента е и най-гласовит.

- Кой?

- Ами вижте пак в изказванията на президента, на тройната коалиция. Казват: платете пари на бизнеса. На кой бизнас? На кой бизнес не сме платили?

- Започваме сигурно със строителния.

- Ние в строителния бизнес дотук сме налели над 200 млн. Но какво им казахме? Първо ще ви проверим договорите, тогава ще ви ги платим. Ето най-елементарен пример - пътният възел на Търново. Беше 9 млн. лева през ноември. След преговорите със строителя стигнахме до 4,5 млн. и да го направят за 60 работни дни. Онзи ден им заверихме сметката и те сега работят активно. За държавата едно и също ли е 9 или 4,5? Понеже милея за държавата, за всеки лев се пазаря така, както, ако бях частник. Когато дойде строител да ти прави къща, ти съгласяваш ли се на това, което ти каже майсторът като цена, или сядаш и почваш да пазариш - колко струват плочките, циментът, колко за лепило, за труд, за да направи цената по-ниска. Ето за тези строители говоря. Договорихме спортната зала да е с близо 18-19 млн. по-евтина, малко ли са тези пари? Толкова ще струва пътният възел на Южната дъга на Околовръстното със спестените пари.

- Какво ще се случи с прословутите стари отпуски?

- Искаме всеки български гражданин да може да си ползва отпуската, да почине, да възстанови своето здраве и да се върне на работа по-работоспособен. Погледнете европейската практика. През август можеш ли да намериш някого в ЕК, в Европейския парламент, в някоя европейска институция? Ако истински си работил 11 месеца, не може да не си се преуморил. Именно това е отпуската, да възстанови здравето на хората.

- Да де, но например учителите имат 48 дни отпуск по закон. Те физически не могат да ги ползват всяка година и им се натрупва. Те гледат на натрупаните отпуски катона спестявания и са прави.

- Пак се връщаме към времето, когато се правят законите. Защо са направени така законите?

- Вие може да намалите законово размера на отпуската, но старите задължения не е редно да се национализират.

- Затова сме казали до 2011 година да се изчистят.

- Според мен не е възможно.

- Ами като не се изчистят, специално за образованието, тогава ще седнем и ще мислим пак. Дори повдигането на този въпрос ме кара да си мисля за коренно изкривеното мислене в хората. Значи дай да не работим качествено, за да натрупаме повече отпуски, които държавата после да ни плати.

- Не е само държавата.

- Добре, и частникът. Защото в противен случай по-добре да се каже, че се плаща една заплата допълнително за всеки, който не ползва отпуск на година. Знаеш, че нямаш отпуска. Това са сега тарикатски номера - имаш отпуска, ама ще си вземеш един петък болнични, който да се събере със събота и неделя. Ако съвпадне с някои национални празници, ти се събират десет дни почивка. Всъщност кого лъжеш? И себе си, защото по този начин ще излъжат 200-300 000 души и накрая всичко това ще се върне като бумеранг върху публичните разходи.



Тагове:   интервю,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gerbsen
Категория: Политика
Прочетен: 21888
Постинги: 6
Коментари: 12
Гласове: 21
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031